De Tippe Zwolle

De Tippe Zwolle

De Stadsbuurten W1 en W2 worden ontwikkeld tot een groen buurtschap. De buurten zijn zo gesitueerd dat er ruimte ontstaat aan de binnenzijde van de woningen. Hierdoor is er ruimte voor een binnentuin of parkeren in een hof.

Het parkeren in W1 is geoptimaliseerd zodat er een bredere groenstrook ontstaat die het groen verbindt met het groen langs de straat. De rug-aan-rug-woningen in W2 worden samengevoegd en de bergingen worden geïntegreerd in de woningen. Aan weerszijden is hierdoor ruimte om het park te verbinden met de binnentuin. De mogelijkheid is om hier twee volwaardige tuinentrees te maken naar een eigen verborgen tuin voor de bewoners. Deze verborgen tuin krijgt een eigen structuur. Een ovale vorm met een gesloten buitenzijde en een open binnenzijde. Deze vorm verwijst enerzijds naar de vormgeving van het naastliggende park en anderzijds naar een eigen, introverte binnenwereld.

De tuin krijgt een hoogteverschil die ruimte maakt voor waterberging op eigen terrein en zorgt voor een spel met lage en hogere plekken, zitranden en traptreden. De binnenwereld krijgt een basisvormgeving met lage vaste planten waar bewonersgroepen een eigen invulling aan kunnen geven (bijv. een pluktuin, moestuin, voedselbos of speeltuin). Hier is het heerlijk vertoeven in een hangmat of vindt de jaarlijkse buurtbarbecue plaats.

opdrachtgever:
Plegt-Vos
ontwerp:
2022
i.s.m.:
Zaak van NN
grootte:
14.000 m2
plaats:
Zwolle