Landgoed Rosorum Arnhem

Landhuis Rosorum ligt op één van de uitlopers van het stuwwallenmassief die de Gelderse hoofdstad omringen. Vanaf deze plek is een uniek uitzicht op het centrum van de stad. In de 18e eeuw was op de plek van de villa een herberg gelegen. Deze herberg lag nabij het hoogste punt van de weg Arnhem-Ede. Niet alleen de omgeving is geaccidenteerd, ook de tuin zelf heeft een groot verval. De zuidwesthoek van de tuin ligt maar liefst 8 m lager dan de hoofdentree aan de voorzijde.

In 1852 werd op de plek van de herberg een villa gebouwd. In 1932 werd de villa verbouwd tot rusthuis voor ouderen. In de jaren ’80 van de vorige eeuw kreeg de villa een nieuwe bestemming als asielzoekerscentrum. In 2003 nam Vesteda het initiatief om in Villa Rosorum luxe seniorenappartementen te bouwen.

Het ontwerp voor de tuin bestaat uit een patroon van paden en grasvlakken in de vorm van een roos. Vanuit de barok bestaat er een rijke traditie in de aanleg van formele ‘kijktuinen’ direct rond het landhuis waarover de bewoner een panoramisch uitzicht heeft op het landgoed rondom. De rozentuin bij het Rosorum is een eigentijdse vertaling van dit principe. Vanuit de villa is er uitzicht op het landschap met op de voorgrond de tekening van de roos.

opdrachtgever:
Vesteda project bv
ontwerp:
2006
realisatie:
2007
in samenwerking met:
Geesink Weusten Architecten
engineering:
Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur
uitvoering:
Koninklijke Ginkel Groep Veenendaal
grootte:
6500 m²
plaats:
Arnhem