Verticaal groen Spoorhoek Arnhem

De wijk Spoorhoek in Arnhem is dichtbebouwd en heeft weinig groen. Wel zijn er veel blinde kopgevels in de wijk die zich bij uitstek lenen voor een verticale tuin. De tuin is opgebouwd uit schanskorven tot 10,5 m. hoog met daarin diverse soorten sedum, grassen en kruiden. De korven zijn stapelbaar en kunnen zelfstandig (los van de gevel) worden geplaatst. Door de ovale vorm van de zuilen is er weinig schaduwwerking op de beplanting. Een irrigatiesysteem zorgt voor voldoende water. De verticale tuin is in 2012 onderscheiden met de Green Building Award. De groene gevel onderscheidt zich door de sociaal maatschappelijke context van het project. Het project is ontstaan vanuit een buurtinitiatief. De impact van het project op de omgeving is zeer groot. Naast de beeldbepalende kwaliteit van de torenhoge tuin is het microklimaat in de straat aanzienlijk verbeterd. De straat warmt minder op en de luchtvochtigheid in de directe omgeving van de tuin neemt toe, er is CO2 reductie en met de komst van de tuin is de soortenrijkdom aan dieren en planten in de wijk aanzienlijk toegenomen.